ZZP zorg wetgeving

Deel

Nieuwe wetgeving voor ZZP’ers in de zorg

Vanaf januari 2025 treedt in Nederland nieuwe wetgeving in werking die als doel heeft het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de zorg terug te dringen. De overheid heeft deze stap genomen vanwege de toenemende flexibilisering van de zorgsector en de daarmee samenhangende problemen. In dit artikel leggen we uit wat het wetsvoorstel inhoudt, wat de veranderingen betekenen voor zzp’ers in de zorg, en hoe zorginstellingen en zorgprofessionals zich hierop kunnen voorbereiden.

Nieuwe wetgeving voor ZZP’ers in de zorg: wat verandert er in januari 2025?

De nieuwe wetgeving richt zich op het reguleren van de inzet van zzp’ers in de zorg. De belangrijkste punten van deze wet zijn:

Beperking van schijnzelfstandigheid

De wet heeft als doel om schijnzelfstandigheid te verminderen. Dit betekent dat zorgprofessionals die in de praktijk werken als werknemers (bijvoorbeeld door het draaien van vaste diensten of langdurige opdrachten) niet meer als zzp’er mogen worden ingehuurd.

Bevorderen van vast dienstverband

Zorginstellingen worden gestimuleerd om personeel in vaste dienst te nemen. Dit zorgt voor meer stabiliteit binnen teams en minder afhankelijkheid van flexibele schillen, zoals zzp’ers.

Aanpassing van het uurtarief

In sommige gevallen worden minimumnormen gesteld aan uurtarieven van zzp’ers. Dit kan leiden tot een hogere drempel voor instellingen om zzp’ers in te huren.

Toezicht en handhaving

De Belastingdienst en andere toezichthouders zullen strenger controleren op het juiste gebruik van zzp-constructies. Bij overtreding riskeren zorginstellingen boetes of naheffingen.

Wanneer gaat de wet in?

De nieuwe wetgeving treedt officieel in werking op 1 januari 2025. Vanaf dat moment gelden strengere regels voor de inzet van zzp’ers in de zorgsector. Zorginstellingen en zzp’ers krijgen echter een overgangsperiode om zich aan de nieuwe regels aan te passen. Dit betekent dat er in de eerste maanden vooral wordt ingezet op voorlichting en bewustwording, maar vanaf de zomer kunnen strengere controles worden verwacht.

Wat betekent de wetgeving voor zzp’ers in de zorg?

Voor zzp zorgprofessionals betekent de nieuwe wetgeving dat er mogelijk minder zzp opdrachten beschikbaar zullen zijn. Zorginstellingen moeten namelijk kritischer omgaan met zzp zorgprofessionals en zullen mogelijk vaker voor andere dienstverbanden kiezen.

Om nog wel als zzp’er in de zorg te kunnen werken moet je aan strengere criteria voldoen. Zzp’ers moeten duidelijker kunnen aantonen dat zij echt zelfstandig werken. Denk hierbij aan het aannemen van meerdere opdrachtgevers, het zelf bepalen van tarieven en werktijden, en het vermijden van opdrachten die lijken op een dienstverband. De wetgeving kan dus een trigger zijn om je bedrijfsvoering te professionaliseren.

Wat betekent de wetgeving voor zorginstellingen?

Zorginstellingen zullen hun personeelsbeleid moeten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe regels. Het vastleggen van personeel in loondienst wordt belangrijker, terwijl het gebruik van zzp’ers meer uitzondering dan regel moet worden. Dit kan uitdagingen opleveren, bijvoorbeeld bij het opvullen van acute roostertekorten.

Hoe kan Ammi Zorg ondersteunen?

Bij Ammi Zorg begrijpen we dat deze veranderingen veel vragen oproepen bij zowel zorginstellingen als zorgprofessionals. Daarom bieden wij ondersteuning op maat:

  • Voor zorginstellingen: We hebben zowel zzp’ers als loondienst zorgprofessionals in ons personeelsbestand. Wij helpen bij het vinden van personeel in loondienst en geven advies over het voldoen aan de nieuwe wetgeving.
  • Voor zzp’ers: Wij bieden begeleiding bij het professionaliseren van je zzp-praktijk, zodat je aan de strengere eisen kunt blijven voldoen. Daarnaast kun je je ook inschrijven als zorgprofessional in loondienst bij Ammi Zorg. Zo is er altijd een passend dienstverband voor jou.

Inschrijven in loondienst

Samen werken we aan een toekomstbestendige zorgsector waarin stabiliteit en flexibiliteit in balans zijn!