Deel

De opkomst van thuiszorg: Wat betekent dit voor zorginstellingen?

De groei van thuiszorg heeft grote gevolgen voor zorginstellingen. Door vergrijzing en de voorkeur voor zorg aan huis neemt de vraag naar wijkverpleging fors toe. Volgens brancheorganisatie ActiZ zal het aantal cliënten in de wijkverpleging toenemen van 586.000 in 2021 naar bijna 800.000 in 2033. Dat is een gemiddelde groei van 2,6% per jaar. Tegelijkertijd staat de sector onder druk. Er is een groot tekort aan gekwalificeerd personeel in de thuiszorg, wat volgens Zorgzorro de kwaliteit en continuïteit van de zorg onder druk zet. Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor zorginstellingen, die steeds vaker moeten meebewegen met deze verschuiving richting zorg aan huis.

In dit artikel kijken we naar wat deze groei van thuiszorg betekent voor zorginstellingen en zorgprofessionals. En hoe wij, Ammi Zorg, ons voorbereiden op deze verandering.

Waarom groeit de thuiszorg zo hard?

De vergrijzing, personeelstekorten en de wens van cliënten om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen spelen allemaal een rol in de opkomst van thuiszorg. Mensen voelen zich namelijk prettiger en zelfstandiger in hun eigen omgeving. Tegelijkertijd maken technologische innovaties het mogelijk om medische zorg, begeleiding en ondersteuning steeds vaker thuis aan te bieden.

Ook de corona pandemie heeft deze ontwikkeling versneld, omdat zorg aan huis vaak efficiënter, veiliger en persoonlijker bleek te zijn dan een verblijf in een instelling.

De impact op zorginstellingen

Voor traditionele zorginstellingen, zoals verpleeghuizen en woonzorgcentra, betekent deze trend dat zij hun rol opnieuw moeten definiëren. De focus verschuift van langdurige intramurale zorg naar tijdelijke, specialistische of complexe zorg, waarbij samenwerking met thuiszorgorganisaties steeds belangrijker wordt.

Enkele concrete veranderingen:

  • Meer samenwerking tussen instellingen en thuiszorgorganisaties
  • Een grotere behoefte aan flexibel inzetbare zorgprofessionals
  • Toename van hybride zorgmodellen (combinatie van zorg op locatie en thuis)
  • Meer aandacht voor coördinatie en regie bij cliënten die meerdere zorgverleners hebben

Zorginstellingen die zich willen voorbereiden op de toekomst, doen er goed aan om hun processen, personeelsbeleid en technologieën aan te passen aan deze nieuwe veranderingen.

Wat vraagt dit van zorgprofessionals?

De opkomst van thuiszorg vraagt om zorgprofessionals die zelfstandig kunnen werken, snel kunnen schakelen en sterk zijn in communicatie. Werken in de thuiszorg betekent ook: verantwoordelijkheid nemen, goed plannen en nauw samenwerken met andere disciplines.

Ammi Zorg in een veranderend zorglandschap

Bij Ammi Zorg spelen we actief in op deze ontwikkeling. Onze medewerkers zijn flexibel inzetbaar, beschikken over actuele kennis en krijgen de juiste ondersteuning.

Zorg beweegt. Wij bewegen mee.

De toekomst van de zorg is niet zwart-wit, maar vraagt om maatwerk, samenwerking en aanpassingsvermogen. De opkomst van thuiszorg is geen bedreiging, maar een kans: voor cliënten, voor zorgprofessionals én voor instellingen die bereid zijn om mee te bewegen.

Ben jij zorgprofessional en op zoek naar betekenisvol werk?

Inschrijven in loondienst